Група «Першого грудня»: Кіровоград не повинен стати Єлисаветградом

Повернення місту російської імперської назви загрожує національній безпеці — колоніальні топоніми є підґрунтям для спроб тримати Україну в російській орбіті.

Сьогодні Ініціативна група “Першого грудня”, до складу якої входять відомі українські інтелектуали, суспільні та духовні діячі, оприлюднила звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів “у зв’язку із загрозами, пов’язаними з ситуацією, що склалася з перейменуванням Кіровограда”.

kirovograd

“В Україні відбувається декомунізація, яка, зокрема, полягає у відмові від комуністичних назв у топоніміці. Але окремі політичні сили намагаються скористатися перейменуванням для повернення старих імперських назв. Переконані, що вслід за декомунізацією має йти деколонізація, тож використання назв, які свідчать про колоніальний статус України є неприпустимим і неприйнятним”, — ідеться в заяві, яку члени ініціативної групи «Першого грудня» В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновськийскерували до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Відомі інтелектуали країни пояснюють: “Назва Єлисаветград була накинута Росією у XVIII ст. із метою пошанування імператриці Єлизавети, а також демонстрації того, що Степова Україна — це російська земля. Тому відновлення цієї назви є неприпустимим і містить численні загрози. Зокрема, дасть Кремлю додаткові аргументи на міжнародній арені для навіювання своєї імперської концепції «Новоросії», що включає територіальні претензії до України. А також стане ударом у спину українській армії, яка захищає Україну від російської агресії і буде наругою над пам’яттю Героїв, які загинули у війні з Росією в 2014-2015 рр., а також над почуттями поранених на цій війні”, — ідеться у звернені.

“Ситуація з перейменуванням Кіровограда потребує державницького підходу та негайного реагування. Закликаємо Президента України, Верховну Раду, Кабінет Міністрів використати всі передбачені законодавством заходи, щоб захистити національні інтереси України. А з огляду на те, що подібні топонімічні випадки можуть стати непоодинокими, найкращий вихід полягає в тому, щоб на законодавчому рівні раз і назавжди унеможливити реанімацію російських імперських назв”, — закликають учасники Ініціативної групи “Першого грудня”.

Як відомо, підсумки громадських слухань у Кіровограді 27 серпня 2015 р., наукові рекомендації всеукраїнської науково-практичної конференції «Перейменувальні процеси як цивілізаційний вибір українського суспільства» 11 червня 2015 р., а також експертизи авторитетних академічних установ вичерпно обґрунтовують категоричну неприйнятність перейменування Кіровограда на Єлисаветград. Ними ж запропоновано надати Кіровограду назву Інгульськ, яка відповідає українській та світовій практиці надання населеним пунктам назв за гідронімом, перегукується з козацьким минулим міста і краю (Інгульська слобода, Інгульська паланка, Інгулогородська сотня).

Повний текст Зверення дивіться у додатку та на сайті ІГ “Першого грудня”.

Довідка: До створеної в 20-у річницю референдуму Ініціативної групи «Першого грудня» ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Євген Захаров, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський. Вони запропонували ціннісну відповідь на головні виклики, які постають перед Україною і кожним її громадянином — «Українську хартію вільної людини», яку прийнято 1 грудня 2012 року до 21-ї річниці референдуму за незалежність України.

 

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.