Група “Першого грудня” закликає Порошенка проголосити 2018 Роком утвердження державної мови

Невдовзі, у 2019 р., виповниться тридцять років із часу прийняття Закону, згідно з яким українській мові надано статус державної. Відповідний її статус закріплено і в чинній Конституції України. Але правові норми потребують постійного наповнення їх реальним змістом, дієвого підживлення на практичному рівні. Про це доводиться нагадувати, оскільки мовна політика в Україні часів державної незалежності не завжди була послідовною, підпорядкованою стратегічній меті – зробити Україну консолідованішою і сильнішою.

Утвердження української мови як державної ми вважаємо важливим чинником національної єдності та безпеки, розвитку нації. Ті заходи, яких останнім часом вживає держава, дають підстави вірити, що й Ви поділяєте саме такий підхід.

Саме тому звертаємося до Вас із пропозицією підтримати ініціативу видатних вчених та діячів культури України, народних депутатів стосовно оголошення 2018 року Роком утвердження державної мови. Це не має бути кампанія, що триватиме 365 днів. Це має бути процес наповнення мовної політики реальною конкретикою у відповідності з комплексом заходів, передбачених відповідним Указом Президента.

Сподіваємося бути почутими.

 

Учасники Групи «Першого грудня»

В’ячеслав Брюховецький

Іван Дзюба

Євген Захаров

Йосип Зісельс

Мирослав Маринович

Володимир Панченко

Мирослав Попович

Всеволод Речицький

Вадим Скуратівський

Юрій Щербак

Ігор Юхновський

Ярослав Яцків

Опубліковано у Новини, Публікації. Додати до закладок постійне посилання.

Без коментарів.