Група «Першого грудня» порадила, як вийти з нинішніх випробувань сильнішими

11 рекомендацій владі та суспільству оприлюднили сьогодні відомі інтелектуали — учасники ініціативної групи “Першого грудня”. 

Це перше звернення В’ячеслава Брюховецького, Івана Дзюби, Євгена Захарова, Йосипа Зісельса, Мирослава Мариновича, Ігоря Юхновського та Ярослава Яцкова після завершення виборчого процесу 2019 року.  Його оприлюднено на сайті групи. 

Інтелектуали сформували основні тези для суспільства і влади, виходячи із логіки пріоритетності збереження самостійної держави та гарантування її безпеки.

Група, зокрема, застерігає українське керівництво від самовпевненості, адже влада розбещує, тим паче абсолютна влада. Також інтелектуали констатують, що сьогодні керівництво держави повторює помилку попереднього — втрачає комунікацію з народом. Обопільну довіру досягають лише правдою, хоч якою гіркою вона була б, і чесністю та прозорістю рішень, про які має подбати передусім влада.

“Президент країни сприйняв маніфестації під гаслом «Ні – капітуляції!» як акції, проплачені його політичними опонентами, не відчувши в них реальної стурбованості громадян, що охопила всю Україну”, — йдеться у тексті. Підтримуючи пошуки керівництва держави у справі встановлення миру, група застерігає від «миру» за будь-яку ціну: “Умиротворення агресора – небезпечна і помилкова ілюзія. Тільки гідна сила опору, як військового, так і дипломатичного, що спирається на єдність народу, може зупинити агресора”. А заспокійлива риторика влади щодо безпеки країни не замінить відчуття реальної захищеності.

“Народ платить високу ціну за свою незалежність і має право знати, що їй загрожує. Це – давній принцип римського права: quod omnes tangit («те, що стосується всіх, має бути схвалено всіма»)” — пояснюють В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Група також наголосила, що слід зробити висновки із  цуґ цванґу, в який потрапив Президент у стосунках із Президентом США. “По-перше, настав час владі визнати силу й важливість професіоналів. А слабким державам професіонали потрібні у десятки разів більше. По-друге, пам’ятати, що відверте нехтування етичними принципами може вдарити – часом навіть дуже боляче”.

Група не бачить прогресу на шляху встановлення верховенства права: “Натомість видно неозброєним оком помітні спроби підмінити його вибірковим правосуддям, застосованим до політичних опонентів, а також флюгерність багатьох судів”.

Тривожить, що нова влада щораз частіше демонструє неповагу до гуманітарних цінностей та захисту гідності людини. “Проте ще більше приголомшує те, що національну сліпоту та етичну нечутливість виявляють окремі групи шоу-бізнесу,  мистецькі колективи і глядацький корпус України, які не розрізняють пародію і збезчещення, законний гонорар і елементарну продажність”, — йдеться у зверненні.

Учасники ініціативної групи висловилися однозначно за приватну власність на землю. Але “входження у власність на землю не може відбутись шляхом швидкого проштовхування невивіреного закону”.

Інтелектуали підсумували: “Все це змушує нас вкотре повторити твердження, сформульоване нашою Групою вперше у її Декларації 2011 року: «Майбутнє України вимагає піднесення гуманітарно-духовних цінностей над короткозорим економічним зиском та політичною доцільністю».Тільки визнаючи пріоритет гуманітарно-духовних цінностей, ми вийдемо з нинішніх випробувань сильнішими”.

Повний текст звернення доступний на сайті Ініціативної групи.

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», має на меті встановлення нових правил. Сьогодні до групи входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Мирослав Маринович, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

 

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Без коментарів.