“Ми вже перетворилися на патріотичну українську націю” – Богдан Гаврилишин

89 років тому, 19 жовтня 1926 року, у містечку Коропець на Тернопільщині народився Богдан Гаврилишин. Богдан Дмитрович іще 1943 року поїхав з України. За цей час він пройшов шлях від табору для переміщених осіб до визнання у світових колах, викладання у 70 країнах та консультування світових компаній.

Автор: finance.liga.net
Богдан Гаврилишин
Богдан Гаврилишин

З 1988 року  професор Гаврилишин присвячує свою подальшу діяльність Україні. Сьогодні вашій увазі пропонуємо 10 цитат Богдана Гаврилишина, які стосуються основних проблем розвитку сучасного суспільства.

1. Все, що я зробив у житті, я починав із мрії. Я переконаний: надзвичайне — можливе, якщо ви лише відчуєте цей стан.

2. Як на мене, є тільки чотири держави, де головні показники якості життя (повна політична свобода, певний рівень добробуту, соціальна справедливість i співжиття з природою) дотримано сповна. Це — Норвегія, Швеція, Швейцарія, Австрія.

3. Найгірше ж було українцям під Московською імперією, імперією Романових. Ця імперія справді розрослася на всі боки і підкорила багатьох. Звідки це в них? Вочевидь, сильний вплив на національний менталітет мали Чингісхан та його нащадки.

4. Росія й далі сприймає Україну як потенційно свою територію і завжди впливатиме на це. …Вона й далі намагатиметься тут домінувати. Як сказав мені один із російських діячів: “Ви думаєте, ми підемо на вас війною? Навіщо? Нас цікавить контроль над економікою”. Тобто для них важливо перебрати контроль над нашими підприємствами і ресурсами, а ще — над закордонною політикою.

5. Попри таке сусідство, ми не приречені. Наприклад, у чім полягає найбільша залежність України від Росії, який головний важіль Москви для впливу на нас, контролю над українцями? Газ?! Отже, цю проблему й маємо вирішувати насамперед.

6. Країна має фантастичний потенціал. І мова не тільки про природні ресурси, а й про людей. Але її треба не просто трансформувати, а тотально поміняти все, що маємо.

7. Ми могли би багато чого зробити для світу, бо він загалом хворий. Недуга – це коли людина не має жодної духовної цінності. Збереглися тільки матеріальні. А ми не такі.

8. Зараз у світі склалася така ситуація, що всі дедалі менше виграють, а більше програють. Тому нам потрібно переходити на нову парадигму – де б всі щось вигравали. Для тої парадигми потрібні два елементи: універсальна декларація обов’язків і перехід на співпрацю.

9. Ми вже перетворилися з плюроетнічного народу на плюроетнічну патріотичну українську націю. Це вже дуже добрий результат.

10. Людині доконче потрібно мати дві точки зору, так само потрібно мати дві вищі освіти – це запорука її мудрості

Джерело http://gazeta.ua/history

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Без коментарів.