Ігор Юхновський пропонує розділити Верховну Раду на Сенат і Національні збори

Ігор ЮхновськийВідомий український політичний діяч, народний депутат попередніх скликань, учасник ініціативної групи “Першого грудня” Ігор Юхновський запропонував свій варіант Конституції України, повідомляє ZN.UA.

Верховна Рада має складатися з двох палат, кожній з яких притаманні взаємодоповнюючі цілі щодо самої Конституції“, — йдеться в його матеріалі для ZN.UA.

Згідно з проектом Юхновського, Верхня палата Верховної Ради — Сенат (125 депутатів) — забезпечує стабільність і недоторканність Конституції. Нижня палата — Національні збори (325 депутатів) — у силу наданих їй повноважень матиме змогу вносити зміни, доповнення, нові положення до Конституції тощо.

На відміну від Національних зборів, які повністю переобираються кожні 5 років, Сенат після свого створення працює безперервно. Сенат складається з п’яти палат, кожна з яких наділена відповідними повноваженнями:

— палата старійшин (патронує Національні збори);

— вчена дума (патронує діяльність президента, відповідальна за сталий розвиток держави);

— палата економіки (патронує прем’єрську вертикаль);

— палата юстиції (патронує прокуратуру і суди);

— палата територій (патронує одиниці самоврядування, обласну владу).

Юхновський пропонує щорічну ротацію однією з палат, що означає – кожен сенатор працює п’ять років. Від кожної області в Сенат делегується однакова кількість депутатів – п’ять.

Оскільки абсолютна більшість областей однозначно самовизначена щодо української держави, то наявність Сенату забезпечує Україні політичну стабільність“, – наголосив автор проекту.

В обов’язок Сенату входить створення стратегічної програми розвитку України та її дотримання. Сенат контролює весь бюджетний процес держави, якість і відповідність Конституції прийнятих законів, визначає рівень компетентності міністрів і губернаторів областей.

Одним з питань на референдумі, який провів у 2000 році Леонідом Кучмою, було питання про двопалатний парламент в Україні.

Докладніше читайте в матеріалі Ігоря Юхновського Україні необхідна нова Конституція у свіжому номері “Дзеркала тижня. Україна”.

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.