Закони Порошенка по Донбасу є вимушеним кроком – Скуратівський

Вадим СкуратівськийНадання особливого статусу для Донбасу є свідченням того, що Україна сьогодні не в змозі вести щоденну війну з російськими військами.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав культуролог, учасник групи “Першого грудня” Вадим Скуратівський.

“Іншого виходу, на превеликий жаль, в цій ситуації немає. Тому що Україна не в змозі стаціонарно вести війну за 80 мільйонів гривень щодня. І треба якимось чином виходити з цієї ситуації, принаймні на рівні риторики”, – зазначив науковець.

Також на думку публіциста закон про амністію для сепаратистів є вимушеним кроком української влади.

“Я глибоко переконаний, що зрештою у цьому середовищі так званих ополченців, бойовиків, сепаратистів є люди, яких треба амністувати. Ну а що власне з ними робити? Відправити до Сибіру? Так Сибір тепер належить виключно Російській Федерації”, – зауважив мистецтвознавець.

За словами Скуратівського, попри прийняті закони на Донбасі і далі “всім буде не добре”.

“Справа у тому, що українська націонал-демократична інтелігенція починаючи з 87-88 років без перестанку їздила до діаспорних братів в Канаду, США і так далі. А треба було їздити на Донбас і щось пояснювати людям, які впродовж цілого століття були абсолютно зазомбовані спочатку романівською, квазі-революційною ленінською, а потім сталінсько-брежнєвською міфологією. Результат тепер очевидний”, – зазначив культуролог.

Водночас, на думку науковця, надання особливого статусу Донбасу не зупинить імперіалістичних посягань з боку влади Кремля.

“Україна іде в Європу, вдаючись до дипломатичних і політичних зусиль в особі президента. А Путіна, це зрозуміло, не зупинить. Якщо Путін зрештою відчепиться від України, то в слід за тим ми його побачимо чи у Казахстані чи у Монгольскій Республіці. Матимемо справу з путінським імперіалізмом і далі з поправкою на одну обставину – “путины приходять и уходят”, а російський імперіалізм залишається”, – сказав культуролог.

За словами публіциста, попри всі критичні обставини головною подією для України залишається ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС.

“Те, що відбулася синхронна ратифікація Угоди і в українському парламенті і в європарламенті і є найголовнішим. Все інше – це наступне і похідне”, – зазначив Скуратівський.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Без коментарів.