Маринович: Ми подорослішали і нового Президента від початку оцінюватимемо прискіпливо

Мирослав МариновичУкраїна як держава утвердила себе, знявши сумнів у своїй перспективності. Путін опинився у глибокій дірявій «кальоші»: часто програючи у лобових сутичках з безжальними його найманцями, українці виграли свій найважливіший бій. Бо всьому світові зрозуміло: утвердження України як успішної демократичної держави озивається путінському режимові похоронним дзвоном. А українці, яким упродовж шістьох місяців довелося переживати величезний психологічний стрес, нарешті отримали good news і якусь надію.

Про це пише учасник Ініціативної групи “Першого грудня” правозахисник, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович у своїй статті для газети «День». 

Утім, як зазначає Маринович, є радість, але немає ейфорії: дії новообраного Президента народ оцінюватиме прискіпливо від першого ж його кроку.

«Здається, ми подорослішали, зрозумівши, що демократія – це коли неідеальні люди вибирають неідеального президента, коригуючи неминучі втрати суспільним тиском і належними державно-політичними механізмами. Люди інтуїтивно відчули, що саме Петро Порошенко є тією людиною, яка опинилася в належний час у належному місці. Дай, Боже, йому стати великим Президентом й успішно пройти з Україною крізь голкове вушко реформ. Проте памʼятаймо, що навіть зорі неминуче міняють своє розміщення на небі. Розчарування в обраному кандидатові є нормою демократії. Але, навіть розчаровуючись, ми маємо боротися за свого обранця, підставляючи йому плече і вчасно коригуючи його дії, тим самим оберігаючи суспільство від руйнівної зневіри», – наголошує він.

На думку Мирослава Мариновича, ці вибори засвідчили істину, яка стала вже банальною: коли утверджується політичний центр, усі ідеологічні крайнощі занепадають.

«Це піде на користь Україні: і соціальна, і національна ідеї мають набути в нас здорового цивілізованого вигляду. Так, українському суспільству потрібен здоровий лівий фланг, який дбатиме про соціальні потреби простих людей і «не дозволить сильним погубити людину». Так само потрібен Україні здоровий патріотизм, в основі якого буде любов до рідного краю, а не ненависть до будь-якого іншого», – пише Маринович.

Також він додає, що вже на різних ток-шоу видно, як різко в українському політикумі заскрипіли гальма: «Один за одним регіонали-«шуфричі» почали руйнувати емоційне піднесення людей і «топити» саму ідею реформ у каламутній водичці парламентських чорториїв. Тут ситуація аж криком кричить: цей парламент треба міняти якомога швидше! Бо в ньому, здається, до повного комплекту бракує лише відомої «конотопської відьми».

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Без коментарів.