Комісар Ради Європи зустрівся з Комісією з розслідувань порушень прав людини в Україні

Комісару з прав людини Ради Європи Нільсу Муйжніексу розповіли про факти, які свідчать: в останні місяці в Україні порушення прав людини набули принципово нової якості.

Про це на зустрічі 5 лютого з Комісаром з прав людини Ради Європи Нільсом Муйжніексом повідомили Голова робочої групи Комісії з розслідування порушень прав людини в Україні, к.ю.н., старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Микола Сірий та представник Громадського сектора Євромайдану Володимир В’ятрович. Вони розповіли про завдання та цілі роботи громадської Комісії з розслідування порушень прав людини в Україні, нещодавно створеної найавторитетнішими правниками країни та колишніми політичними в’язнями радянського режиму. Комісія працює під головуванням Володимира Василенка, доктора юридичних наук, професора НаУКМА, Надзвичайного і Повноважного Посла України, судді Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії.

“Єврокомісар детально розпитав, чи були коментарі з боку офіційної української влади, чи вона робила якісь кроки, аби налагодити контакти з комісією. Пан Муйжніекс із прикрістю відмітив, що українська влада не реагувала на ці факти”, — зазначив Микола Сірий після зустрічі.

Учасники зустрічі зауважили, що офіс Єврокомісара позитивно сприйняв завдання, які ставить перед собою громадська Комісієя, зокрема, визнав важливість систематизації всіх грубих порушень прав людини. Комісія це робить у співпраці із іншими правозахисними ініціативами, і отримала запевнення у комунікації із офісом Єврокомісара.

“Починаючи з листопада 2013 року порушення прав людини набули принципово нової якості і це потребує реакції з боку міжнародного співтовариства. Із кінця 1980-х і по сьогоднішній час ще не було такого масштабу і глибини порушення прав людини, як зараз”, — підкреслив Микола Сірий.

Представник Громадського сектора Євромайдану Володимир В’ятрович додав: “Щоб у майбутньому убезпечитися від повторення такої ситуації, слід задокументувати усі злочинні дії та дати їм належну юридичну оцінку як в рамках українського, так і міжнародного законодавства. Саме для цього працює наша громадська Комісія з розслідування порушень прав людини в Україні. У цій роботі вона очікує на підтримку міжнародного демократичного співтовариства”.

Нагадаємо, що напередодні приїзду Єврокомісара Громадський сектор провів акцію де повідомив про 1739-х постраждалих під час подій, пов’язаних з Євромайданом.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Без коментарів.