Провідні юристи створили Комісію з розслідування порушень прав людини в Україні

Найавторитетніші фахівці у галузі права та колишні політв’язні збиратимуть докази для cпеціального трибуналу за фактами порушення прав людини під час мирних протестів в Україні.

Про це засновники Комісії розповіли на прес-конференції 29 січня 2014 року в прес-центрі Національної спілки журналістів України.

Мета створення комісії — розслідування порушень прав людини під час реалізації громадянами права на мирні зібрання, починаючи з 30 листопада 2013 року. Комісія — перший крок до трибуналу над злочинцями винними у вбивствах, каліченні, катуваннях та викрадені громадян нашої країни.

З вищою мірою відповідальності перед народом України, висловлюючи глибоке занепокоєння станом дотримання в Україні прав та свобод людини, беручи до уваги соціально-політичну ситуацію, що складається у державі та необхідність термінового реагування, сьогодні, 27 січня 2014 року, у місті Києві, будучи повноважними учасниками установчих зборів, спільно оголошуємо про створення Комісії з розслідування порушень прав людини в Україні на постійній основі”, — ідеться в установчому документі, який підписали засновники Комісії.

Про структуру і  плани роботи комісії розповіли учасники прес-конференції: Володимир Василенко, Надзвичайний і Повноважений посол України, професор НаУКМА, д.ю.н., суддя міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії у 2002-2005 роках, а також представник України в комісії (раді) ООН з прав людини у 1989-1991, 1995-1998, 2005, 2006—2010 рр., Олег Березюк, голова Українського юридичного товариства, Микола Сірий, кандидат юридичних наук, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Володимир В`ятрович, кандидат історичних наук, активіст Громадського сектора Євромайдану.

Комісія об’єднала 12 авторитетних правників, а також правозахисників і колишніх політв’язнів. Головою Комісії став Надзвичайний і Повноважний Посол України, суддя міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії професор НаУКМА д.ю.н. Володимир Василенко. До складу увійшли: Василенко Володимир, Березюк Олег, Шевчук Станіслав, Зісельс Йосип, Сверстюк Євген, Кисіль Василь, Козюбра Микола, Курдельчук, Сірий Микола, Овсієнко Василь, Антонович Мирослава, Батрин Станіслав. Секретар комісії Кушнір Юрій.

Історик та активіст Громадського сектора Євромайдану Володимир В’ятрович, відкриваючи прес-конференцію засновників Комісії, підкреслив, що створення такої незалежної комісії дає надію тисячам громадян на те, що масові порушення прав людини будуть зафіксовані, а їх виконавці покарані.

Я учасник трьох останніх революцій в Україні, і навіть комуністична влада у 1989-91 роках не вчиняла таких дій, — говорить Володимир Василенко. — Ми незалежно і рівновіддалено збиратимемо і систематизуватимемо дані, які стануть підставою для спеціального трибуналу”. Він пояснив, що зокрема в Європейській конвенції з прав людини закладена можливість, коли одна з країн-членів подає до Європейського суду з прав людини позов стосовно іншої країни, де чиняться злочини проти людяності.

Комісія працюватиме за трьома основними напрямками — відновлення порушених прав громадян, інформаційно-роз’яснювальна робота, формування «Чорної Книги порушень прав людини в Україні». Над кожним із них працюватиме робоча група. Члени комісії розповіли про змістове наповнення основних спрямувань.

Сприяння відновленню порушених прав громадян (керівник групи Станіслав Батрин, кандидат юридичних наук, молодший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.): збір первинних даних, оприлюднення відомостей про факти порушень прав людини, контроль за розслідування правоохоронними органами випадків порушення прав людини, контроль за дотриманням гарантії справедливого правосуддя, підготовка висновків за фактами порушення прав людини та їх спрямування до міжнародних інституцій.

Ми як громадяни не можемо підтримати позицію, яка зараз дискутується в парламенті, що можна амністувати “Беркут” — такого не може бути у правовій державі. Для цього комісія готуватиме незалежний висновок по фактах і винуватцях порушень прав людини. Учасники комісії не союзники опозиції чи влади — вони союзники у своїй вірі у правову державу”, — пояснив Станіслав Батрин.

Інформаційно-роз’яснювальна робота (керівник групи Олег Березюк, голова Українського юридичного товариства, громадський діяч, правозахисник): інформування громадян та організацій про їх права та обов’язки, необхідну поведінку в умовах масових демонстрацій, роз’яснення правоохоронним органам щодо необхідної поведінки в умовах масових демонстрацій, комунікація з правоохоронними органами та іншими органами державної влади з метою попередження порушення прав людини, їх термінового припинення, забезпечення неупередженого інформаційного розслідування випадків порушення прав людини, комунікація з міжнародними інституціями на предмет порушення прав людини в Україні.

Слабкість правоохоронних органів призвела до того, — наголосив Олег Березюк, — що деякі політики могли вчинити дії, які створили можливість для введення надзвичайного стану”.

Формування «Чорної Книги порушень прав людини в Україні» (керівник Микола Сірий, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.) відбуватиметься за таким планом: збір та систематизація підтверджених у встановленому законом порядку відомостей про факти порушень прав людини в Україні, групування випадків порушення прав людини за критеріями, прийнятними для надання оцінки міжнародними інституціями, публічне документування порушень прав людини у вигляді створення «Чорної Книги порушень прав людини в Україні».

“Наше ключове завдання — систематизувати всі випадки порушень прав людини, виділити типові, окреслити тенденції та закономірності, що має значення для надання загальної оцінки подіям, — сказав Микола Сірий. — Специфіка злочинів, які зараз чиняться, що вони мають подвійну юрисдикцію: національну і міжнародну. Систематизація покаже загальні тенденції і тоді визначиться та міжнародна інституція, куди спрямуються вимоги українського народу щодо правосуддя. Зараз такої інституції може ще й не існувати, вона, як і Нюрберзький трибунал, може бути створена після завершення подій”

Довідка:

Склад Комісії з розслідування порушень прав людини в Україні

Голова: Василенко Володимир Андрійович, доктор юридичних наук, професор НаУКМА, Надзвичайний і Повноважний Посол України, суддя Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії.

Члени Комісії:

  • Березюк Олег Валерійович, голова Українського юридичного товариства, громадський діяч, правозахисник.

  • Шевчук Станіслав Володимирович, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної Академії правових наук України, суддя Європейського Суду з прав людини ad hoс.

  • Зісельс Йосип Самуїлович, виконавчий віце-президент Конгресу Національних Громад України, громадський діяч, дисидент.

  • Сверстюк Євген Олександрович, письменник, доктор філософії, політв’язень, учасник Ініціативної групи “Першого грудня”.

  • Кисіль Василь Іванович, доктор юридичних наук, професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

  • Козюбра Микола Іванович, доктор юридичних наук, професор, суддя Конституційного Суду України (1996-2003 роки).

  • Курдельчук Данило Маркович, заслужений юрист України, віце-президент Світового конгресу українських юристів, член Президентської Ради Української асоціації міжнародного права.

  • Сірий Микола Іванович, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.

  • Овсієнко Василь Васильович, член Української Гельсінської Спілки з 1978 року, правозахисник.

  • Антонович Мирослава Михайлівна, доктор права, завідувач кафедри міжнародного права Національного університету “Києво-Могилянська академія”.

  • Батрин Станіслав Віталійович, кандидат юридичних наук, молодший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України.

Секретар комісії адвокат Юрій Кушнір. 

Аудіозапис прес-конференції можна прослухати тут.

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.