Ніщо не загрожує Україні як соборній державі – Мирослав Попович

Нинішні події в Україні не стануть загрозою втрати соборної держави.

Таку думку висловив учасник ініціативної групи “Першого грудня”, відомий український філософ, академік НАНУ Мирослав Попович у коментарі кореспондентові Укрінформу.

“Не думаю, що ці події будуть реальною загрозою. Вже ніщо не загрожує нам як цілісній державній території. Соборність ми не втратимо в жодному випадку. Але мир громадянський, спокій можемо втратити”, – зазначив Попович.

За його словами, гострі суперечності між різними соціальними сферами зумовлені тим, що Україна сьогодні належить до чи не найбільш класово неоднорідних територій, – і це відбивається у різному ставленні до різних цінностей і відрізняє території, розкидає їх по різні боки барикад.

“Ми сьогодні, в цю нещасливу для України годину, відчуваємо не тільки загрозу громадянської війни, але й загрозу втрати взагалі будь-якої єдності між цими районами. Але я сподіваюсь, що все це – тільки страшні якісь перестороги. Хоча фактично ми знаходимося в такій точці історії, з якої можна потрапити куди завгодно, наприклад, у тривале протистояння соціальне, а можливо, і територіальне, в конфлікти, з яких немає виходу, бо буде кров”, – сказав академік.

Він нагадав, що саме свято Соборності “дуже для нас драматичне чи навіть трагічне”. “Ми святкуємо якось не пам’ятаючи, що ми святкуємо. А історичний факт полягає в тому, що тієї Соборності так і не вдалося досягнути. І День Злуки (22 січня 1919 року було ухвалено Універсал про Злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину державу – Ред.) був тільки початком, а потім був день розлуки. І Українська Галицька армія воювала в складі всіх сусідських армій, зокрема вона була і в денікінських Вооруженных силах Юга России, і у “червоних”. Зрештою, це все було мрією про Соборність. А прийшла Соборність 17 вересня 1939 року, коли на Західну Україну прийшли радянські війська. І вона була страшна, зовсім не схожа на ту Соборність, про яку так мріяли…”, – переконаний Попович.

Сьогодні, за його словами, ми боїмося втратити Соборність. “Настрої й реакція різних регіонів України, в принципі, однакові, тільки в різних пропорціях – всі відчувають біль, незручність, усі невдоволені, але кожен своїм. Тож треба робити величезні зусилля для того, щоб не скотитися на таке узбіччя історії, з якого важко буде потім вибратися”, – підкреслив академік.

Джерело: Укрінформ

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.