Мирослав Попович: Підписання договору з ЄС зірвано, щоб утвердити авторитаризм

Академік, учасник ініціативної групи «Першого грудня» Мирослав Попович висловив повну підтримку тим, хто вийшов на вулиці і майдани своєї країни.

Академік, учасник ініціативної групи «Першого грудня» Мирослав Попович на своїй сторінці у Фейсбук (https://www.facebook.com/popovycz) написав: «Гнітюче тисне на мою психіку цинічна, майже зовсім відверта брехливість усіх заяв і дипломатичних жестів представників владного табору з приводу Європейської долі України. Здається, цілу вічність продовжуються обговорення умов так званого “списку Фюле”».

Мирослав Попович вважає, що підписання договору було зірвано не з економічних мотивів, а задля утвердження авторитаризму на просторі колишнього СРСР. Бо включення України в систему світової демократії послабило б контроль влади над українським суспільством.

«Незважаючи на нібито піднятий Кабміном бунтівний прапор, — “веселий Роджер”, — президент і прем’єр одностайно заявили, що нічого, власне, не змінилося, і курс на Європу залишається нашим орієнтиром. Насправді ж ми всі прекрасно розуміємо, що сталим і незмінним залишається тільки один курс: збереження безконтрольної влади над суспільством завдяки однопартійній системі», — підкреслює впливовий суспільний діяч.

«Відвертою неправдою були і сказані президентом Путіним слова про те, що масові виступи проти капітулянтської позиції українського керівництва є способом тиску Євросоюзу на Україну, — зауважує учасник ініціативної групи “Першого грудня”. — Мені тут же пригадалися злобні наклепи на Помаранчову революцію, нібито здійснену на зарубіжні гроші. З Кремля, може, просто погано видно, що діється на Хрещатику. Але ж “свої” прекрасно все знають. Вони можуть зазирнути у вічі тим хлопцям та дівчаткам, студентам і пенсіонерам, моїм онукам, дітям і одноліткам — всім тим, котрі вийшли проти ночі під холодний листопадовий дощ — тому, що не могли вчинити інакше. І закриті шоломами “охоронці порядку”, і їх хазяї ніколи не зрозуміють, чого добиваються протестуючі. У них немає потрібних для цього органів чуття».

Він підкреслив, що конфлікт влади і суспільства на «Євромайданах» — це не просто конфлікт різних політичних і економічних систем, це конфлікт систем цінностей, в тому числі моральних.

«Де той короткозорий куций практицизм, де воно, те вузьколобе хуторянство з його копійчаними хитрощами, яке нібито властиве Україні? Воно саме там, де сьогодні сконцентрована влада. Україна шляхетна, свідома висоти своїх помислів, Україна європейська сьогодні вийшла продемонструвати, що за нею правда. І це і є справжня Україна», — говорить Попович.

«Я не знаю, — і ніхто не знає, — чим закінчиться та важка, незносна торгівля з історією, яку демонструють люди, винесені долею до керівництва сучасною Україною. Хочу тільки висловити повну підтримку тим, хто вийшов на вулиці і майдани своєї країни з національними прапорцями з європейськими зірочками. Або й без них, але з вірою і надією в серці», — сказав Мирослав Попович.

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.