Краще бути із Заходом, ніж ховатися від його тиску, — Маринович

Ми, в Україні, звичайно, відчуваємо свою відмінність від латинської Європи, що дуже часто стає основою для обачності. Ми ніколи не станемо латинською Європою, та й заплатили дорогу ціну, щоб не стати нею. Ніхто не збирається зрікатися ідентичності.
Про це сказав під час зустрічі з членами ініціативної групи «Першого грудня», яка відбулася в рамках Форуму видавців у Львові, правозахисник, публіцист, віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович.

«Дехто каже, що найкраще закритися скляною стіною, а тоді з-за неї докоряти тим, хто там є джерелом небезпеки», – додав він.

На його думку, у сучасних геополітичних обставинах ми не будемо сильніші за Європу, а вона буде сильнішою і чинитиме на нас вплив. «Чи не краще увійти в Європу і, маючи свою позицію, чинити тиск на тих, з ким ми не погоджуємося», – сказав Мирослав Маринович. Він навів приклад, що православні Греція і Румунія уже в Європейському Союзі, а угоди про асоціацію мають підписати Молдова і Грузія. «Чи не відчуваємо ми, що в об’єднаній Європі може витворитися те, про що говорив Іван Павло ІІ: що Європа задихає на дві легені? Бути з Заходом краще, ніж ховатися від європейського тиску за стіною», – додав він.

«Європа – не рай, але чи буде раєм ізольована Україна? Ми будемо варитися у власному соку. Ми нічого не зробимо, ми не зможемо піднятися і захистити себе. Якщо Україна стане членом ЄС, то вона швидше стане суб’єктом своєї власної волі. Натомість на Сході наша суб’єктність не передбачена. Ми приречені розчинитися, стати аморфними», – сказав віце-ректор УКУ.

Він наголосив, що потрібно уважно ставитися до спрощених аргументів, зокрема тих, що стосуються гомосексуалізму. Проте, як зазначив Мирослав Маринович, ті люди не говорять про інше – про свободу. «В Європі є частково помилкове трактування цієї свободи, але в Європі можна вирости вільними. Раб не може відразу стати вільним. Треба виростати в умовах свободи, набивши гулі. Інакше – альтернативою є світ, де відсутність свободи є нормою. Ми тільки вийшли з того світу», – вважає він. Крім цього, Маринович висловив думку, що Європа подолає всі нинішні відхилення і крайнощі.

Під час цієї зустрічі Євген Сверстюк висловив думку, що Україна живе в період сприятливого попутного вітру, бо минулого року ще ніхто не думав, що політичні сили, які при владі, візьмуть курс на Захід зі страху перед Сходом.

Нагадаємо, Україна і Європейський Союз планують підписати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі у листопаді 2013 року. Янукович раніше зазначав, що підписання угоди про асоціацію не означає, що Київ буде протиставляти інтереси ЄС інтересам Євразійського союзу і Митного союзу.

Додамо, 5 вересня Рада прийняла рішення щодо п’яти законопроектів з євроінтеграційного пакету, необхідного для підписання Україною асоціації з ЄС.

Джерело: zaxid.net

Опубліковано у Новини | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.