Історик, член “Ініціативної групи Першого грудня” Вадим Скуратівський закликав політиків не використовувати свято Хрещення Русі для піару

Святкування 1025-ї річниці з Дня хрещення Русі має значення для українців і не мале.

Хай кожен подумає про значення християнських заповідей у зв’язку з цим святом для самого себе, для всієї країни. Адже, якби не християнство, світ припинив би існування уже у VII-IX століттях. Про це у коментарі УНН наголосив історик, член “Ініціативної групи Першого грудня” Вадим Скуратівський.

“Українці ось уже тисячу років належать до християнської цивілізації, східного її обряду. Відповідним чином, такі ювілеї обов’язково треба відзначати. Я думаю, хай кожен подумає про значення Хрестових заповідей у зв’язку з цим святом для самого себе, для всієї самої країни. Думаю, що нічого окрім користі від цього не буде. Бачите, якби не християнство, то, відверто кажучи, світ не дожив би до цієї самої дати, до цього самого ювілею. Я думаю, він десь закінчився б десь уже у VII-IX століттях так званої “нашої ери”. А християнство впродовж сотень і сотень років пом’якшувало норови мільйонам і мільйонам людей. Це стосується і еліти, це стосується і людської маси. Хай буде це свято, але з поправкою на одну обставину – щоб ніхто не використовував це свято для своїх політичних дивідендів”, – сказав В.Скуратівський.

Історик застерігає, щоби свято 1025-річчя Хрещення Русі не використовували в інтересах особистих чи політичних.

“Я думаю, що Російська православна церква, маю на увазі її персон, функціонерів, вона це обов’язково використає. В особі, звичайно, тих ієрархів, які мають охоту до політики. Бачите, колись великий, сказати б, релюзіоніст християнської культури і разом з тим – належний до цієї культури Бетховен, показуючи своїм посошком на Віденське небо, казав: “моє царство там – в ефірі*”. Одверто кажучи, можливо, це найточніша формула християнства. Земне має слугувати тому, що там в ефірі*. Але бачите, іноді деякі добродії за будь-яких царьків, я перепрошую, не тільки католицьких чи протестантських, чи от православної сфери, ба навіть в царині, приміром буддизму, а тим більше мусульманства – вони використовують великі релігії для їх цілей мирських”, – розказав В.Скуратівський.

Діячі Російської православної церкви часом зловживають втручанням в українське духовне життя, вважає історик.

“Зрештою, що ж я буду вам нагадувати про те, як десь у 70-их, 80-их тепер уже позаминулого століття розпочався конфлікт протестантської Пруссії, яка об’єднала навколо себе всю Німеччину, з католицьким Римом, який безперестанку почав втручатися в суто національні проблеми свіжо-об’єднаної Німеччини. Одверто кажучи, це можна спостерігати в поведінці тих чи інших ієрархів Російської православної церкви. Що є – то є. Якщо це не так, то хай той кине у мій бік цеглиною”, – розповів В.Скуратівський.

Також історик відповів на питання про те, чому українські політики, на його думку, дуже активно підтримують тему святкування Хрещення Русі.

“Я вам скажу, в чому річ. Політики будь-якої орієнтації, вони використовують все що завгодно задля своєї мети, задля своєї не лише тактики, а й стратегії. Починаючи від світових і інших війн і закінчуючи іменинами своєї тещі. Так що, звичайно, вони використовують активно і все таке. Хай використовують, а було б добре, якби добрі люди в ці дні помолилися і згадали, задля чого розпочиналося все понад дві тисячі років назад”, – сказав В.Скуратівський.

*Ефір – у давньогрецькій міфології — верхній шар повітря, осідок богів

Джерело: УНН
Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.