Іван Васюник: «Українська і польська громадськість мають повернутися на істинну дорогу взаємного прощення і примирення»

Член громадського комітету «Примирення між народами», віце-прем’єр-міністр України у 2007—2010 роках Іван Васюник вважає, що, попри одностороннє політичне нагнітання напередодні 70-х роковин Волинськоі трагедіі, українській і польській громадськості потрібно подвоювати і потроювати свої зусилля, щоб повернутися на істинну дорогу взаємного прощення і примирення. Про це він написав у своїй колонці на «Історичній правді».

За словами Івана Васюника, не можуть бути ті, що вбивали з однієї сторони, — бандитами, а з іншої, які так само знищували людей, — героями. «Правда односторонньою бути не може. Не може бути одне зло більшим, а інше — “відплатне” — меншим. Не можна умиротворяти умиротворених, а потурати агресивним».

«На мою думку, рішення Сенату з’явилось у результаті негласної згоди польської еліти, внаслідок якої більшість піддалася позиції “агресивної меншості”, — вважає Іван Васюник. — Що відчувалося в останні місяці як у формі прямих посилів польських політиків: “Ми вам — європейську перспективу, ви нам — нашу оцінку минулого”, так і у мовчанні незгідних».

Він також додав, що таке рішення з польської сторони стало можливим за мовчазної згоди теперішньої української влади і провалу української дипломатії.

«Та, попри усі невтішні оцінки, українській і польській громадськості потрібно саме зараз подвоювати і потроювати свої зусилля, щоб повернутися на істинну дорогу взаємного прощення і примирення. Маємо розуміти, що це справді непростий шлях. Проте мусимо остерігатися знецінення високих слів і символів, а отже — і самого процесу прощення і примирення», — підкреслив відомий громадський діяч.

Як відомо, в червні делегація громадського комітету «Примирення між народами» відвідала Варшаву, щоб донести до політичних очільників та громади дружньої Польщі стурбованість у зв’язку з розглядом у Сенаті тоді ще проекту заяви, що містить однобічні, політизовані й необґрунтовані з точки зору міжнародного права оцінки волинських подій. 20 червня верхня палата парламенту (Сенат) Польщі прийняла резолюцію напередодні 70-ї річниці Волинської трагедії, якою кваліфікувала події на Волині 1943 року як «етнічну чистку з ознаками геноциду».

Нагадаємо, що у 1942—1947 роках точилася Друга польсько-українська війна, яка розгорнулася в рамках Другої світової війни. Війна йшла за українські території, які до 1939 року входили до складу Польщі (Холмщину, Волинь, Галичину), на яких українці хотіли створити власну державу, а поляки бажали відновлення довоєнних кордонів. Проте питання кордонів вирішилося після Другої світової без участі українців і поляків, після чого комуністична влада Радянського Союзу та Польщі насильно змінила етнічну конфігурацію західноукраїнських та східнопольських територій.

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.