Мирослав Маринович: «Тема Волині важка для українського історика»

11 липня минає сімдесят років з часу Волинської трагедії. З цієї нагоди президент Польщі Броніслав Коморовський 14 липня прибуде до Луцька, де вшанує пам’ять загиблих поляків і українців.

Позитивний тон для подальших дискусій довкола складної історичної  теми  задала недавня спільна панахида у Варшаві, на якій були присутні, зокрема, польський президент і глава УГКЦ Святослав Шевчук. Наступного дня Святослав Шевчук від імені Української греко-католицької церкви та архієпископ Юзеф Міхалік від Римо-католицької в Польщі підписали Спільну декларацію примирення щодо подій на Волині, у котрій ще раз повторили формулу: «Прощаємо і просимо вибачення». Як вплине ця акція на подальші українсько-польські  відносини? Про це кореспондент «ВЗ» запитала у  віце-ректора Українського католицького університету, одного з членів-засновників Української Гельсінської спілки, учасника ініціативи «Першого грудня» Мирослава Мариновича.

– Панахиди, без сумніву, позитивно вплинуть на українсько-польські відносини, – каже Мирослав Маринович. – Оскільки впродовж останнього  часу українська влада на цю тему мовчала, то у Польщі з’явилося таке відчуття: Україна забула про цю трагедію і, відповідно, щось треба з цим робити.  Врешті-решт атмосфера стала дуже напруженою. Ця акція трошечки заспокоїла поляків – про трагедію ми не забули. Важливий у цьому контексті приїзд Леоніда Кравчука. Це єдина людина із титулом президента України, яка прибула до Варшави, щоб поговорити на тему Волині. Чи вдасться таким чином вирішити проблеми? Я припускаю, що будуть і далі непорозуміння,  будуть заяви, які ми вважатимемо несправедливими з боку поляків, і навпаки. Але треба вірити в добро і робити добрі справи.

– Ярослав Грицак говорив, що спершу  потрібно  примиритися, а вже потім досліджувати конфлікт на науковому рівні…» Що, на вашу думку, має бути першим?

– Історики повинні досліджувати це питання, зважаючи на мудрість історії, а не хвилинний політичний чи історичний момент. Якщо історики будуть орієнтуватися на політику і воювати замість політиків, нічого доброго не буде.

– Чи на достатньому рівні в Україні досліджують Волинську трагедію?

– Без сумніву, ні.   Дослідники не допрацьовують у цьому питанні. Можливо, тому, що тема Волині важка для українського історика, і багато науковців воліють взятися за нейтральніші теми. Ми не є нормальною державою, тому у нас ці процеси викривлені. У Польщі, наприклад, повноцінно існує Інститут національної пам’яті, вони мають велике фінансування, мають вплив на парламент, президента,  мають доступ до архівів. Всього цього не мають українські історики. Тому роль держави у цьому питанні  величезна. Але коли  здобудемо нормальну державу, не знаю.

– Суперечки між поляками та українцями намагається використати  Росія…

– Не маю сумніву у тому, що російська влада використовує цей момент. Це її стиль, і вона це зараз робить набагато ефективніше, ніж під час Помаранчевої революції. Але буде найглупіше, якщо  скажемо собі, що у всьому винні росіяни і почнемо скидати всю вину на них. Винуваті, передусім, ми. Тим, що маємо таку державу, яка не може обдстоювати наші національні інтереси. Довкола  людей є маса вірусів, однак ми не завжди хворіємо. Якщо маємо імунітет, то, попри агресивну атмосферу довкола, можемо залишитися здоровими. Так і тут: питання не в тому, є чи немає ворогів поруч. Потрібно налагоджувати життя в середині України, – аби мати здорову опору від цих впливів. Росія буде нашим сусідом  завжди, а ми повинні знайти спосіб вберегтися від її недоброзичливих актів.

А тим часом…

Віктор Янукович не приїде на відзначення сімдесятих роковин трагедії до Луцька. Про це стало відомо під час Варшавської прес-конференції президентів Вишеградської групи.  «Я буду в Луцьку, – повідомив на прес-конференції президент Польщі Броніслав Коморовський. – Я розмовляв з паном президентом Януковичем, я знаю, що є об’єктивні перешкоди, які унеможливлюють його присутність у Луцьку. Та водночас я отримав запевнення, що в Луцьку під час цих урочистостей українську державу на відповідному рівні представлятиме хтось інший».

Коморовський також прокоментував заяву нардепа-свободівця Анатолія Вітіва про те, що не бажано, аби президент Польщі приїздив до Луцька.  «Це не заява всієї партії «Свобода», а тільки місцевого лідера цієї партії, з того регіону, де ці польсько-українські стосунки найбільше обтяжені минулим». Янукович зі свого боку повідомив, що готується спільна заява України та Польщі стосовно Волині.

Джерело: Високий замок

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.