Академік НАНУ Мирослав Попович: Заклики вирішувати все за допомогою народу — не більше, ніж демагогія

Слово «Конституція» зараз викликає більше тривогу, ніж святковий настрій. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню «Новини України — From-UA» розповів доктор філософських наук, професор, академік НАНУ, учасник ініціативи «Першого грудня» Мирослав Попович.

«Я якось не ставлюся до Конституції як до свята. Хоча, звичайно, День Конституції заслуговує на те, щоб його відзначали як національне свято, тому що нація без держави і без його конституційного оформлення неповноцінна, — зазначає експерт. — Але зараз це не проблема святкування, а проблема збереження того, що було завойовано демократією в нині чинній Конституції, та недопущення таких змін, які б усунули з неї хоча б якісь елементи демократичного устрою».

Мирослав Попович звертає увагу на те, що закони пишуться для того, щоб їх виконували: «З цього погляду виконання Конституції дуже сумнівне, починаючи від наших президентів, які всі порушували Конституцію, і закінчуючи нашими внутрішніми справами, де діяти за законом вдається не у всіх випадках. Але, тим не менш, Конституція є, і її потрібно передусім виконувати».

Експерт зазначає, що закони є в більшості випадків наслідком зафіксованих у Конституції принципів. Є такі конституційні положення, які мають пряму дію. Так що мова йде не про те, що поганими є закони (хоча бувають і такі закони, які не відповідають Конституції). Як «свіжий» приклад наш співрозмовник наводить закон про референдум.

«Напевно, потрібно щось змінювати в Конституції, але те, що хочуть зараз поміняти наші законодавці, — це якраз те, чого змінювати не можна. Адже передбачено порядок зміни Конституції. Це означає, що для імплементації, ким би то не було, рішень, вони повинні прийматися конституційною більшістю в парламенті. Якщо цього не буде, то з’явиться лазівка ​​для т.зв. плебісцитної демократії. Ми ж не закликаємо бюджет країни затверджувати загальним голосуванням. Це речі, які повинні бути перевірені фінансистами. Якщо це не так, тоді це порушення демократичних принципів. Те ж саме стосується і Конституції, тому що будь-які зміни законів, які стосуються Конституції, вимагають юридичного аналізу. І заклики вирішувати все за допомогою народу — це не більше, ніж демагогія і спроба обдурити той же самий народ», — резюмує Мирослав Попович.

Джерело

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.