«Революції наближаються до наших кордонів» — Вадим Скуратівський

У Туреччині відбуваються найзапекліші масові заворушення за останні 10 років. Близько мільйона людей вийшли на антиурядові протести. Приводом стало бажання уряду Реджепа Таїпа Ердогана звести торговельний центр на місці парку Ґезі. Протестувальники вимагають відставки уряду.

“Я трохи наляканий тим, що відбувається в Туреччині. Радикальні соціальні зміни підтримую, але коли вони насуваються в таких нещадних жанрах, стає трохи не по собі. Все почалося з міської дрібниці – але зараз скидається на репетицію революції. Спочатку були країни Північної Африки, далі – Греція, пізніше – Болгарія, тепер відгукнулося в Туреччині. І воно наближається до наших кордонів”, – каже відомий український історик, мистецтвознавець і філолог, учасник ініціативи “Першого грудня” Вадим Скуратівський.

“Революція не може обійтися без жертв. Наша молодь на це готова? А я не готовий, і не хочу, щоб їм бодай носа розбили. Ініціюють такі події насамперед еліти. 1917-й влаштував не так Ленін, як Романови й Керенські. І щоб у нас не сталося подібне, як у Стамбулі, еліти не мають поводитися так егоїстично, як зараз. треба творити компромісні кабінети міністрів. Звільнити Тимошенко із в’язниці. Піти назустріч і в дрібніших речах – як той же Гостинний двір і вибори київського мера. І, зрештою, в телекартинці має з’явитися президент, який скаже: “шановні, давайте об’єднаємо наші зусилля!” От тоді, може, щось вийде” – резюмував експерт.

Джерело: Gazeta.ua

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.