«Я не робив у житті достатньо добра, і мене то болить» – кардинал Гузар

Київ – «Три дороги» кардинала Української греко-католицької церкви, учасника Ініціативної групи «Першого грудня» Любомира Гузара презентували у вівторок у Києві. Це – збірка його бесід із журналістами, яка водночас є своєрідним путівником життям. 

«Насправді бути свобідним – це хотіти і могти робити добро», – говорить кардинал УГКЦ Любомир Гузар зі сторінок своєї нової книги «Три дороги».

У ній він запрошує свого читача до подорожі трьома найважливішими, на його думку, життєвими дорогами, які ведуть кожного до себе, до ближнього та до Бога.

Я не використав до тої міри, до якої були можливості, створити добро. І мене то болить, щиро вам кажу
Любомир Гузар

«Коли ці три відношення є правильно наставлені, то людина є щасливою. Коли ми не дбаємо, щоб ці відношення наладнати, то потрапляємо і в різні клопоти. Я не робив дуже багато зла, старався оминати цього. Але й не робив у житті достатньо добра. Я не використав до тої міри, до якої були можливості, створити добро. І мене то болить, щиро вам кажу», ­– наголошує кардинал.

У основі «Трьох доріг» – бесіди Любомира Гузара з журналістами. Видання, яке вийшло накладом у 5 тисяч примірників, приурочене до 80-літнього ювілею кардинала.

Цікаво, що народилася книжка з мультимедійного проекту, який, за словами одного з його ініціаторів, журналіста Дмитра Крикуна, був покликаний зробити ближчим до божого слова насамперед тих, чиї зв’язки з церквою нині не надто тісні.

Це книга, яка створена для того, щоб слухати її у корку у машині чи щоб читати її в інтернеті
Дмитро Крикун

«Блаженніший одразу думає про те, як це поширювати не серед людей, які тебе можуть почути на службі в церкві, а серед тих мільйонів людей, яким це може бути цікаво. Це не книга, яка створена гусячим пером на пергаменті, це книга, яка створена для того, щоб слухати її у корку у машині чи щоб читати її в інтернеті», – каже журналіст.

Книжка надзвичайно проста і сучасна – релігієзнавець

Між тим, «Три дороги» не є дослівним друкованим варіантом трьох аудіокниг. Упорядник видання, релігійна публіцистка Катерина Щоткіна взяла їх лише за основу, паралельно проводячи власні розмови з кардиналом задля розширення вищезгаданих тем.

Тим часом релігієзнавець Віктор Єленський наголошує, що книжка є надзвичайно простою та дуже сучасною, адже у ній ідеться про сучасні речі.

Блаженніший дуже сміливо відповідає, що церква, яка не може звертатися до вільної людини, не може вважатися церквою
Віктор Єленський

«Ця книга про людину, про світ, про стосунки чоловіка і жінки, про суспільний устрій, про демократію і про церкву. Блаженніший дуже відверто і сміливо відповідає, що церква, яка не може звертатися до вільної людини, не може вважатися церквою», – зауважує релігієзнавець.

І поки Віктор Єленський сподівається на продовження книги, відомо, що кардинал уже записав ще 3 аудіокниги: «Суспільство і влада», «Суспільство і бізнес», «Суспільство і закон».

Наразі ж «Три дороги» можна придбати як у книгарнях, так і у храмах Української греко-католицької церкви за ціною трохи менше ніж 40 гривень. За словами автора, це видання адресоване всім, «незалежно від конфесії та сили віри».

Радіо Свобода

Опубліковано у Відео, Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.