Група «Першого грудня» назвала п’ять кроків, як змінити інформаційний простір країни

Слід творити альтернативу відомі інтелектуали запропонували конкретні справи: бойкот інформаційного простору, який нехтує правами і потребами людей, громадянська позиція журналістів, створення суспільного мовлення, формування «розумного простору», усвідомлення політиками та великим капіталом наслідків дій.

Ініціативна група «Першого грудня», до якої входять відомі інтелектуали країни, переконана: «Суспільство має всі необхідні знання і сили, щоб утілити запит на зміни. Розпочинаючи з інформаційної сфери, Ініціативна група «Першого грудня» оприлюднюватиме публічні позиції, мета яких — надати цьому поштовх», — йдеться у преамбулі до першої позиції групи «Інформаційний простір України: що ми здатні зробити».

В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський назвали три ознаки нинішньої доби в Україні: відчутне обмеження свободи слова, деукраїнізація масового інформаційного продукту, поширення його внутрішньої порожнечі.

«Наш стан є важким, але не безнадійним. Суспільство зобов’язане адекватно й постійно відповідати на кожен наступ на демократичні права і свободу слова. Водночас — вчитися мислити довгостроково і формувати стратегічні орієнтири», — говорять учасники групи.

Група «Першого грудня» переконана, що «може і повинен постати цивілізований інформаційний простір, який матиме три головні опори: об’єктивна інформація; якісний національний інформаційний продукт, у центрі інтересу якого буде жива людина, її реальні проблеми і наше культурне та духовне життя; культура різноманіття, яка не допускає ані уніфікації мислення, ані монополізації ринку».

Відтак група «Першого грудня» пропонує конкретні справи і спільне бачення таких дій.

Насамперед група звернулася до людей: «Інформаційний простір, який нехтує права, гідність, культурні смаки, духовні потреби і саме життя суспільства, повинен готуватися до неминучого бойкоту людей».

Моральні авторитети нагадали політикам та власникам медіа, що великий капітал може стати партнером суспільства, якщо тверезо усвідомить масштаб збитків від страху перед владою: «Пам’ятайте, що втрата свободи слова і національного сенсу інформаційного простору завжди призводить до втрати і великого національного капіталу».

В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський висловили підтримку журналістам, які дають приклади особистої громадянської позиції усьому суспільству.

Вони закликали журналістів стати ініціаторами широкої загальнонаціональної зустрічі з участю громадських активістів та організацій, аби обговорити стан інформаційного життя країни і спільні найнагальніші дії. «Це мало би стати важливим сигналом пробудження, адресованим і владі, і політикуму, і бізнесу, і загалом суспільству», — йдеться у зверненні.

Група «Першого грудня» закликала громадськість розпочати системну кампанію задля створення в Україні незалежного суспільного мовлення та схвалення необхідного національного законодавства: «Важливо не допустити, щоб сталася підміна ідеї будь-якими сурогатами у виконанні влади».

Головним учасники групи вважають формування альтернативи: «Ми запрошуємо українські інтелектуальні середовища, кожного, хто усвідомлює важливість думки та моральних цінностей, розпочати формування «розумного простору» — альтернативного нинішньому інформаційному простору, неформального, але візуально виразного руху».

«Розумний простір» України, — на думку відомих суспільних діячів, — повинен ґрунтуватися на кількох засадничих принципах: комунікації готових до співпраці середовищ; інтелектуальній націленості на майбутнє, що примирює відмінності між українцями; ідейній україноцентричності; налаштованості на приклади успіху і натхнення, на яке здатні люди широкого світогляду й ефективної дії».

З повним текстом позиції Ініціативної групи «Першого грудня» «Інформаційний простір України: що ми здатні зробити» можна ознайомитися на сайті групи.

 

Нагадаємо, що створена у двадцяту річницю референдуму ініціативна група «Першого грудня», до якої ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський, має на меті домогтися встановлення в країні нових правил гри.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Без коментарів.