Мирослав Маринович у Парижі розповість про значення поетичної спадщини Тараса Шевченка

Мирослав Маринович

8 березня у Парижі відбудеться зустріч «Релігійно-духовне значення поетичної спадщини Тараса Шевченка», яку модеруватиме учасник ініціативи «Першого грудня», проректор УКУ Мирослав Маринович.

«Для Парижа виступ українського провідного морального авторитета, в’язня радянських таборів Мирослава Мариновича – це надзвичайно важлива подія, і його рефлексії на тему релігійно-духовного змісту поезії Шевченка будуть свіжими та життєдайними» – прокоментував глава Паризької єпархії УГКЦ владика Борис (Ґудзяк).

Зустріч відбудеться у рамках триденних святкувань з нагоди піднесення до гідності єпархії Апостольського екзархату для українців візантійського обряду, що проживають у Франції. Тепер колишній екзархат носить титул Паризька єпархія святого Володимира Великого для українців візантійського обряду.

У святкуваннях візьмуть участь духовенство та вірні єпархії, владика Йосафат (Говера), екзарх Луцький УГКЦ, владика Гліб (Лончина) з єпархії Пресвятої Родини з осідком у Лондоні, представники Українського католицького університету.

«Беручи до уваги зрілість нашої Церкви у Західній Європі, зростання кількості вірних та прохання Синоду єпископів Української Греко-Католциької Церкви, папа Бенедикт XVI підніс екзархат у Франції та країнах Бенілюксу до гідності єпархії. Саме цю подію ми хочемо молитовно осмислити, – зазначив глава Паризької єпархії УГКЦ владика Борис (Ґудзяк). – Хочемо подякувати Богові, що ми є, і що можемо бути разом в історичному центрі Парижу та свідчити про ті багатющі духовні дари, які характеризують нашу християнську українську культуру. Париж, Франція, весь світ потребують нашого свідчення про Божі діла у історії українського народу, Який потужною рукою вивів нас з дому неволі».

Довідка

1960 року Папа Іван ХХІІІ створив Апостольський екзархат для українців у Франції. Першим екзархом став владика Володимир (Маланчук), якого в 1982 році змінив владика (Михаїл Гринчишин).

В липні 2012 року Папа Венедикт XVI поблагословив рішення Синоду єпископів УГКЦ і призначив о. Бориса Ґудзяка, ректора Українського католицького університету, Апостольським екзархом для українців у Франції. 2 грудня владика Борис (Ґудзяк) був уведений в уряд. 19 січня 2013 року Папа Бенедикт XVI підніс Апостольський екзархат українців-католиків у Франції до статусу єпархії з титулом Єпархія святого Володимира Великого в Парижі (“parchie de Saint-Vladimir-le-Grand” Paris). У Паризькій єпархії УГКЦ є 25 душпастирських осередків і працює 16 священиків.

ПРОГРАМА СВЯТКУВАНЬ

П’ятниця, 8 березня 2013

17:30 – Покладення квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку

18:00 – Свята Літургія

19:00 – Релігійно-духовне значення поетичної спадщини Тараса Шевченка (доповідач Мирослав Маринович, проректор Українського католицького університету, колишній політв’язень, засновник Української Гельсінської групи, публіцист).

Субота,  9 березня 2013

09:00 – Архиєрейська Свята Літургія, яку очолить Преосвященний владика Йосафат (Говера), Луцький екзархат (Cathèdrale Saint-Volodymyr le Gd, 51 rue des Saints-Pères, Paris 6e).

11:45 – Панахида на могилах єпархіального духовенства за всіх померлих єпископів, священиків, монахів і монахинь, вірних єпархії.

Панахида на могилі Симона Петлюри, Головного отамана військ УНР, за усіх, хто віддав своє життя за волю України.

15:00 – Конференція на тему: «Від Екзархату до Єпархії. Наше покликання в ХХІ столітті»(Cathèdrale Saint-Volodymyr le Grand, 51 rue des Saints-Pères, Paris 6e).

Доповідачі:

–         Преосвященний владика Борис (Ґудзяк), єпарх Паризький;

–         Мирослав  Маринович, проректор Українського католицького університету;

–       Презентація книги «Для вас я єпископ, з вами я християнин» Олег Турій, кандидат історичних наук, проректор Українського католицького університету;

–         «Українська єпархія з точки зору інших східно-християнських спільнот у Франції» Тома Валю  продюсер програми “Віра, надія і традиції” на каналі France 2;

–    «Порівняльна перспектива та історія українських екзархатів у Франції та Великобританії» Михайло Плішка, докторант.

18:00 – Вечірня

19:15 – Концерт,  присвячений Тарасові Шевченку.

Неділя, 10 березня  (Cathèdrale Saint-Volodymyr le Grand, 51 rue des Saints-Pères, Paris 6e)

08:30 –  Свята Літургія

10:00  – Утреня

10:30 – Архиєрейська Свята Літургія, яку очолить Преосвященний владика Гліб (Лончина), єпархія Пресвятої Родини з осідком у Лондоні

Після – святкове прийняття в парохіяльному залі.

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.