Кардинал Любомир Гузар: кримінальне покарання за наклеп компрометує політиків

Учасник ініціативної групи «Першого грудня» кардинал Любомир Гузар висловився проти прийняття законів, які обмежують громадянські права, а саме проти криміналізації покарання за наклеп та обмеження мирних зібрань.

«Більшість народних депутатів Верховної Ради України бажають, щоб ті, хто на них робить наклеп, були кримінально покарані. Ніхто в світі не любить, коли його негативно критикують або на нього роблять наклеп. Наклеп сам у собі є негативним, бо не завжди відповідає дійсності, є неправдою. Але з наклепом треба вміти собі дати раду», — говорить кардинал Гузар.

Любомир Гузар розповів: «Радіо Свобода цитує слова президента США Барака Обами: “Коли ти президент або балотуєшся у президенти, то якщо тебе легко образити — тоді тобі треба обирати іншу професію». У країнах із довгою демократичною традицією депутат парламенту чи інший державний урядовець, якому докажуть злочинну поведінку, повинен зректися свого уряду. Одначе наклеп на таких осіб не карається кримінальною відповідальністю».

«Для досвідчених політиків наклеп може бути нагодою спростувати, пояснити або зрозуміти свою помилку, — підкреслив кардинал Гузар. — Тому шановним народним депутатам України пропонується не шукати кримінального покарання за наклепи, бо це їх компрометує та позбавляє доброї нагоди політично скористати».

Сьогодні в країні склалася загроза для головних цінностей демократії — свободи слова та свободи зібрань. Народні депутати у першому читанні проголосували два законопроекти, які мають на меті обмежити ініціативу громадян: журналістів, громадських активістів та всіх, хто хоче і має право висловити свою думку чи мирно протестувати проти чогось. Учасники ініціативної групи «Першого грудня», зокрема кардинал Любомир Гузар, серйозно занепокоєні таким станом справ.

«Варто пам’ятати, — звертається кардинал Гузар до народних депутатів, — що найкращий спосіб зберегти добре ім’я для кожного урядника та політика — говорити правду, поводитися чесно і працювати заради інтересів людей. Це є єдиним шляхом, на якому не буде закидів і яким мають іти справжні політики. Закликаю не ховатися за подібні закони від людського осуду, бо не це є способом зберегти добре ім’я. Добре ім’я залежить від доброї поведінки та сильної волі працювати в інтересах громади та країни».

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.