Введення поняття «наклеп» небезпечне і для журналістів, і для громадян, — Глузман

Введення поняття «наклеп» в кримінальний кодекс в наших специфічних правосудних умовах небезпечне. Таку думку висловив учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Семен Глузман у своєму блогу на Lb.ua, назвавши законопроект «терористичним».

На думку відомого правозахисника, лікаря та колишнього дисидента Семена Глузмана, прийняття такої норми небезпечно не тільки для журналістів, а й «для всіх нас, українських громадян, які мріють стати повноцінними європейцями».

«Навіть радянські юристи таку небезпеку бачили, тож вказали: «Распространение истинных, хотя и позорящих, сведений состава преступления не содержит» (Юридичний енциклопедичний словник, 1987 рік). А як тут визначити, що істинне, а що — вигадки? Пропонований закон об’єктивних норм не створює, отже, він — терористичний (це за Марксом, я лише процитував!)», — пише Глузман.

Семен Глузман згадує, як сам був звинувачений КҐБ у наклепі: «Добре пам’ятаю, як слідчий КҐБ пояснював мені, що мільйони сталінських безвинних смертей — мій наклеп (на радянський суспільний і державний лад). Що наклеп — вторгнення радянських танків в 1968 році в Чехословаччину. І закриті процеси над письменниками-дисидентами наклеп. А вже використання психіатрії для розправи над інакомислячими — зовсім підлий наклеп. Найдемократичніший у світі радянський суд підтримав думку слідчого. Так я став повноцінним наклепником — особливо небезпечним державним злочинцем. Ні-ні, не політв’язнем, бо таких в СРСР не було».

Учасник Ініціативної групи «Першого грудня» підкреслив, що ці обвинувачення були давно, у 1972-му. «То невже знову?» — стурбований колишній дисидент та громадський діяч.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала у першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини. Згідно зі змінами до законодавства журналістів, а також інших громадян, що поширять інформацію, яку хтось розцінить як посягання на його честь і гідність, чекає покарання аж до обмеженням волі на строк від двох до п’яти років.

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Без коментарів.